no

Clos Erasmus 2005

El vaig tastar per primera vegada, l’any 2005, quan definíem el projecte de Terra de Verema. Va ser en un tast amb tots els altres grans priorats, entre ells L’Ermita. En el tast, totes les meves expectatives eren per L’Ermita, doncs era la primera vegada que tenia ocasió de tastar-lo. L’ampolla de L’Ermita va sortir defectuosa i per sobre de la resta (Clos Mogador, Clos Martinet,  Vall-Llach i algun més) el Clos Erasmus em va deixar bocabadat. Per mi era el més desconegut, en aquell moment per mi només era el vi en el que treballava l’Ester Nin, l’enòloga que ens assessorava en la posada en funcionament de Terra de Verema i que també dirigia  aquell tast.

 
Aquell dia vaig descobrir el Clos Erasmus, però també vaig descobrir que era el Priorat, com entendre'l i una determinada filosofia d’elaborar vi al Priorat.
 
He tingut ocasió de tornar-lo a tastar en diverses ocasions, sempre en tastos de grup, la darrera el dia que amb grup de companys varem fer la ruta “On dormen els Llops, però mai en la calma i tranquil·litat d’un grup reduït.

Ara fa uns dies, uns clients de quan tenia la vinoteca a Glòries em van convidar a participar al tast d’una ampolla de Clos Erasmus 2005. L’anyada 2005 és una de les seves anyades mítiques, on va assolir els 100 punts Parker. Volien que els ajudés a gaudir d’aquesta ampolla.

 

L’acte estava previst per les 20:00 hores, , pel que vaig decidir obrir i decantar el vi a les 12:00, per tal que tingués 8 hores d’oxigenació. La copa escollida va ser la Riedel Montsant.

 

A la vista és un vi d’un intens color de cirera picota, ribet granatós, capa alta amb abundant formació de llàgrima.

 

De gran intensitat aromàtica, el seu nas és complex, però alhora franc, tot aflorant aromes que delaten el origen prioratí. Aromes de fruites del bosc molt madures, licoritzades, acompanyades de notes balsàmiques barrejades amb notes minerals, que ens recorden el sotabosc dels nostres boscos mediterranis, on les sensacions humides i les sensacions d’humus es barregen amb les plantes aromàtiques.  Afloren alguns lleugers tocs vegetals i unes notes fumades procedents de la fusta ben acompanyades per uns subliminals làctics.

En boca és exuberant, té una entrada potent que posa de manifest la seva voluptuositat i el seu pes, ocupant tot l’espai. Envellutat, en el seu pas de boca constatem un acidesa viva, però perfectament equilibrada, que està molt ben estructurat i uns tanins madurs i sedosos que fan les delícies del paladar. Intensament fruitós és persistent amb un postgust llarg i intens.
El Clos Erasmus 2005 és un vi sensacional i extraordinari. Una icona dels vins del Priorat.

 

De tota manera hi ha un però.... el seu preu és molt elevat. Segons em van comentar, aquesta ampolla els va costar 945 euros. Al Priorat hi ha molts vins que ens poden fer caure les llàgrimes d’emoció sense haver d’arribar a aquest nivell de preu.
Fitxa tècnica
Clos Erasmus 2005
  • Garnatxa, Cabernet Sauvignon i Syrah
  • 18 mesos de criança en bótes de roure noves
  • Celler Clos i Terrasses (Gratallops)
  • D.O.Q. Priorat
previous article
Entrada més recentLo Jaume ha dit...

Hola Ramon,
Realment és una finestra oberta al Priorat, i tot i que aquell dia al "On Dormen els Llops" també el vaig trobar molt bo, reconec que és un vi que està a un preu molt alt.
De Tota manera, nosaltres el tenim a 495 € a Bonviure, i de la dotzena que en tenia m'en queden 3 o quatre.
A veure quan ens veiem!!!
Una abraçada!!!
Lo Jaume

Ricard Sampere ha dit...

Gran record el dia de "On Dormen els Llops"...

M'agradaria repetir l'experiència... amb Clos Erasmus o sense...

Ricard

no

Nom

Correu electrònic *

Missatge *