no

Formatge L’Estringoll de Formatgeria Vall de Meranges (Girul, La Cerdanya)

Foto: Martí Vicente
Al petit veïnat de Girul, molt a prop de Meranges, a la pista que porta cap a l’estany de Malniu hi trobem el Mas del Ciscu, seu de la formatgeria Vall de Meranges, on el seu propietari, el mestre formatger Albert Pons, elabora els seus formatges artesans amb la llet que obté dels seus prop de 300 caps de bestiar, un cop han pasturat envoltats de muntanyes a 1600 m d’alçada.
Entre els formatges que elaboren, avui vull destacar L’Estringoll.
L’Estringoll és un formatge que s’elabora a partir de llet crua d’ovella, quall, ferments làctics i sal. És de pasta tova i crosta natural. El posen a la venda amb un mes de maduració aprox.
Aquest formatge només s’elabora des de finals de setembre fina a principis d’abril.
Una de les característiques d’aquest formatge, com de molts d’altres artesans, és que cada peça és un món. D’aspecte rústic, la textura del formatge dependrà molt del temps que porti elaborat i de l’estat de conservació. Jo l’he degustat amb una textura força tova, fins a una textura més granulosa, quasi com si fos guix d’enguixar parets. El que si és comú a totes les peces és el seu sabor intens, lleugerament àcid, i un final lleugerament picant, que es fa més intens a mesura que el formatge guanya en curació. També crec que és aquest punt el que atrapa d’aquest formatge.
Personalment m’agrada més quan, des que el comprem, ja porta unes quantes setmanes a casa, el formatge es transforma i les seves cares es van enfonsant, la part més propera a l’escorça es torna d’un color més fosc que el centre i té una textura més cremosa, que si el deixem molt de temps acaba quasi liquant-se.
En aquest moment el formatge assoleix un sabor extraordinàriament intens, només apte pels formatgers més fanàtics.
És un formatge que recomano menjar-lo tot sol acompanyat d’un pa integral amb cereals.
Per acompanyar aquesta joia formatgera, podem escollir un vi blanc jove on destaqui una bona acidesa, que ens ajudi a netejar la boca. Jo em decanto pel Nadal Xarel.lo 2011.
Ara bé, pels que us agrada sortir dels cànons, us recomano acompanyar-lo amb un cava. Un cava brut de molt llarga criança. La meva elecció, el Gramona Celler Batlle, la cremositat i els aromes de la llarga criança (brioxeria, mantega,...) combinades amb l’especial sabor d’aquest formatge donen un joc de sensacions màgiques.
previous article
Entrada més recentno

Nom

Correu electrònic *

Missatge *