no

Formatge Puit de Formatgeria VALETTE (Sant Llorenç de Morunys, Vall de Lord)

Puit Blanc. Foto extreta de http://valette.cat
A l’extrem nord de la comarca del Solsonès, a cavall del Berguedà i l’Alt Urgell i en la capçalera del riu Cardener, s’estén la Vall de Lord, un paratge natural d’aquells que et fa emocionar amb la seva bellesa.
La població de Sant Llorenç de Morunys és el nucli de referencia i on es troba la formatgeria Valette, on la Clara Farriol elabora els seus formatges.
La formatgeria Valette elabora formatges artesans amb llet crua d’ovella d’alta qualitat que porten des de Corroncui (Alta Ribagorça). No tenen ramat propi.
Actualment elaboren tres formatges diferents, el Puit, el nostre protagonista d’avui, de coagulació làctica i pasta tova, que el podem trobar en tres variants en funció de la seva escorça (amb crosta florida de penicillium, amb crosta florida de fong natural i amb crosta rentada amb aigua i sal). El Boigot, de coagulació enzimàtica, pasta semidura i crosta rentada i el Farcell un formatge fresc de llet pasteuritzada, quallada làctica, pasta tova i sense crosta.
Puit Rustic. Foto extreta de http://valette.cat
El Puit és un formatge d’aquells que entra pels ulls. Amb un aspecte rústic molt atractiu. El seu tamany és ideal (són peces de 250 a 300 gr.). De quallada àcida i pasta tova, es madura un mínim de dos mesos.
El Puit Blanc presenta una escorça florida envaïda pel penicillium, que li dona el color blanquinós característic, però amb una aparença diferent als clàssics formatges que porten aquest fong.
El Puit Rústic presenta una escorça rugosa de color marronosa, amb tonalitats groguenques, fruit de la seva maduració amb el fong natural. Té una aparença que enamora, més rústica que els seus germans, d’aquí el seu cognom.
Puit rentat. Foto extreta de http://valette.cat
El Puit Rentat presenta una escorça marronosa però polida, sense presencia de fong. Aspecte rugós.
En els tres cassos la consistència de la pasta és tova, tot i que en les peces que jo he tastat, era més aviat compacte. La consistència dependrà molt del temps que tingui el formatge.  En els Puits Blanc i Rústic, la pasta és de color blanquinós. En el Rentat, de color marfil amb les vores que toquen l’escorça de color més fort. En tots tres l’estructura és compacte sense ulls, ni esquerdes.
El Blanc i el Rústic tenen una olor força intensa, on es barregen les notes típiques dels fongs, amb sotabosc i records animals. El Rentat té una olor més suau, amb més notes làctiques i tocs de sotabosc.
El gust del Blanc i el Rústic és fort i intens, caracteritzat pels sabors que transmeten les seves escorces. Forta presencia dels aromes provinents de la llet d’ovella amb notes de fruits secs. Sabor persistent amb un final llarg que acaba amb un atractiu toc picant, més marcat en el Blanc.
El Rentat té un sabor més matisat que els seus germans, alliberat dels sabors dels fongs, és un formatge amb un sabor làctic més net i també presenta notes de fruits secs. Força persistent.
El Puit Blanc ha estat premiat fa uns dies al Lactium 2012 de Vic amb el Lactium de Plata. Aquest formatge  ja va ser premiat en la darrera edició del Concurs de Formatges Artesans de La Seu d’Urgell (2011) amb una medalla de bronze.
Els Puit, en especial el Blanc i el Rústic, són dos formatges extraordinaris que no tinc cap dubte que en poc temps estaran a dalt de tot del firmament dels nostres formatges d’ovella. De concepció novedosa, obren una mica l’espectre dels formatges elaborats amb llet d’ovella a casa nostra. Si són atractius a la vista, quan es tasten es tornen addictius.
Ideals per menjar sols, acompanyats d’un bon pa artesà, un bon oli d’oliva extra verge, un grapat de fruits secs i una copa de vi blanc, sec i aromàtic.

Particularment el vi que jo he triat per harmonitzar aquest formatge és el Taleia 2010 del Celler Castell d’Encus. Un vi d’alçada, elaborat amb Sauvignon Blanc i Semillon, que amb els seus aromes d’albercoc, el seus tocs de sotabosc juntament amb la seva untuositat i la seva excel·lent acidesa ens exaltaran les virtuts dels Puit.
previous article
Entrada més recentCuina Cinc ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Cuina Cinc ha dit...

Bon dia, Ramón,
M'agrada els posts que fas. T'he afegit als preferits.
Salutacions,

Ramon Roset i Morera ha dit...

Hola Cuina Cinc,
Gràcies pel teu amable comentari.
Celebro que t'agradi el blog!
Salutacions,

no

Nom

Correu electrònic *

Missatge *